Hoe ziet een les eruit?

Dat klinkt allemaal leuk en aardig… in balans samenwerken enzo maar hoe doe je dat nou echt?

Alles waar ik mee werk en lesgeef sluit op elkaar aan. in de praktijk betekent dit dat je kijkt wat je paard nodig heeft en daarmee ga je werken. Dit kan van alles zijn: van je paard uit het land halen, poetsen en hoeven krabben tot longeren, lange lijnen, rijden, in hand, etc. Wat je ook doet met je paard, de hulpen die je geeft zijn nagenoeg gelijk.

Welke discipline geef ik les in?

ik krijg regelmatig de vraag of ik Eestern, Dressuur, springen, klassieke dressuur, etc… Les geef. het antwoord daarop is voor mij heel simpel. een paard is een paard is een paard.

Paarden reageren op jou lichaamstaal. elke beweging de je met je lichaam maakt betekent iets. net als elke beweging die een paard met zijn lichaam maakt iets betekent. Paarden zijn van elkaar gewend lichaamstaal te lezen. dat doen ze 24/7. wat paarden alleen niet weten is dat de meeste mensen dit iet weten.

Als je weet wat je doet kan je doen wat je wilt

Daarom makt het niet uit of je fanatiek reiningwedstriden met je paard rijd, met je ijslander aan show’s meedoet of lekker met je recreatiepaard door het bos racet… Elk paard reageert op jou lichaamstaal. Het enige verschil is dat elk paard anders reageert. Als je je bewust word van je eigen lichaam en welke bewegingen je daar allemaal mee maakt dan gaat er een wereld aan subtieliteit open en zijn problemen als trailerladen en hoofdstel omdoen, singeldwang en niet willen laten vangen opeens heel anders.

de hulpen die ik geef zijn ongeacht de oefening nagenoeg gelijk
De hulpen die ik geef zijn volgens hetzelfde principe, ongeacht of ik rij of grondwerk doe.

Maar een reining paard word toch heel anders gereden dan een grand prix dressuurpaard?

Ja dat klopt. Natuurlijk is het zo dat een reiningpaard andere hulpen kent dan een dressuurpaard. Dan komen we bij het verschil tussen training en scholing. Een goed getraind paard kan je elke hulp aanleren die je wilt. Een quarter kan piafferen en een KWPN sliding stops maken. Ze zulle het waarschijnlijk alleen minder goed kunnen dan de paarden die voor deze oefeningen gefokt zijn. Het verschil tussen training en scholing zit dan ook niet in de individuele oefeningen die bij een bepaalde discipline horen. Het verschil zit hem in het volgende: Is het paard relaxed en in balans genoeg om nieuwe dingen te leren. Heeft het geleerd te leren en is het op dit moment in staat om dat wat je van hem vraag te leren of uit te voeren?

Training voor scholing.

Training in de methode van Irwin Insights betekent niets meer dan het paard geven wat het nodig heeft zodat het zich kan ontspannen, op jou kan letten, en leert te leren. Een paard wat vol adrenline door de bak sjeest is niet in staat iets te leren. Hij reageert instinctief op prikkels van buitenaf en dat zal hij blijven doen tot de prikkels veranderen. In de trainingsfase van een paard wordt de basis gelegd voor wederzijds respect tussen paard en mens. Dat betekent grofweg dat het paard leert respect te hebben voor de persoonlijke ruimte en grenzen van mensen en de mens laat het paard zien en voelen dat het respect heeft voor zijn persoonlijke ruimte en het geeft wat het nodig heeft om te kunnen ontspannen en in balans te kunnen bewegen. Pas als het paard relaxed en in balans is kun je gaan werken richting scholing.

Pas als je bij de scholingsfase van een paard bent gaan discipline gebonden regels gelden. Pas dan wordt een reiningpaard een reiningpaard en een dressuurpaard een dressuurpaard. Tot die tijd was het gewoon een paard met harnachement wat in dienst stond van wat het paard nodig had. Alleen, en dit is waar de meeste mensen de fout in gaan, werken training en scholing niet lineair. Je hebt niet eerst een trainingsfase en als die afgesloten is ga je verder met scholen tot in het einde der dagen. Scholen is wat je doet als er geen problemen meer te fixen zijn.

  • DJ afgeleid= Ik moet gaan trainen

Bijvoorbeeld je kunt een perfect relaxed paard aan het rijden zijn die al jarenlang hogeschool dressuur loopt en super op minimale hulpen je zit volgt… en dan komt er een politieauto met sirene vlak langs de bak. Op dat moment moet je terg naar trainen en het paard geven wat het nodig heeft om weer relaxed te kunnen bewegen en niet meer elke seconde weg te willen buigen van de sirene. Je kunt dan wel een volte linksom willen rijden maar als de sirene aan een kant van de volte is zul je met je paard zijn buiging mee moeten gaan tot hij genoeg gerust gesteld is om zijn buiging te houden. As de politieauto rechts van de bak staat heeft het paard rechterbuiging nodig om langs de enge sirene te komen en pas als het paard relaxed genoeg is om de buiging linksom vast te houden zonder hard te worden, zijn rug weg te drukken of op een andere manier ongemak te laten zien of voelen kan je weer de hele volte in scholing rijden. Tot die tijd heb je training nodig op een deel van de volte en kun je de rest van de volte scholen.

Dat geld ook voor inrijden, rijden op vreemd terrein en alle andere redenen waardoor het paard gespannen is. Je kunt je paard nog zo goed voor elkaar hebben. Als je op vreemd terrein bijvoorbeeld een wedstrijd hebt begin je je rit vanuit training. Je geeft het paard wat het nodig heeft om ontspannen te worden, soepel te kunnen bewegen en op jou te letten. Wanneer je dat hebt kan je gaan scholen en je wedstrijd in gaan. Sla je deze stap over dan krijg je wat veel ruiters hebben, een paard wat verzet toont omdat jij het niet hebt gegeven wat het nodig had en hij jou daarom niet kan geven wat jij wilt. Warming up is niet alleen maar spieren losmaken. Het is ook de mind van je paard in werkmodus zetten.

Je kunt elke stap wisselen tussen training en scholing. Een groen paard wat net een paar ritjes gehad heeft kan voor een bepaalde oefening aan meer scholing toe zijn voor een paar stappen, en dan voor de volgende paar weer training. En een perfect geschoold paard kan dan wel veel meer oefeningen en ze ook veel langer volhouden. Ook dit paard zal regelmatig trainingsmodus nodig hebben om goed te kunnen presteren en relaxed te zijn.  Training en scholing hebben niets te maken met het niveau van het paard en alles met de mindset.

Terugkomend op de vraag, nee een reiningpaard wordt anders geschoold dan een dressuurpaard. Hoe je in de trainingsfase van deze paarden reageert zal precies hetzelfde zijn. Eerst ontspanning en je paard geven wat het nodig heeft. Dan pas kan je van je paard vragen dat het voor jou doet wat je wilt.

Hoe begint een les?

Veel mensen die rijden (en daarin problemen ervaren) zien een les voor zich waarin ze zelf paard uit land halen, poetsen opzadelen en warmrijden voor de instructeur er is. Zo werk ik liever niet. Veel problemen ontstaan in het stuk vóór het rijden en worden dan door de mens niet gezien of niet erkent. Met als gevolg dat er al zo veel miscommunicatie was voordat de mens ook maar opstapte, dat het rijden problemen geeft. Ik kijk, zeker de eerste keer, graag mee naar het hele proces van paard pakken tot wat we uiteindelijk gaan doen. Om te zien of de problemen die de mens ervaart wel écht daar vandaan komen waar ze zich laten zien.

spanje
Het paard stapt met geheven hoofd achterwaarts door agressieve lichaamstaal van de man.
SAM_40041
Het paard rent weg door verkeerde lichaamstaal longeren.